Com organitzar un taller de cuina?

By 29 April, 2021 Blog

Com organitzar un taller de cuina?

 

Taller de cocina

El primer que has de preguntar-te davant del dubte de com organitzar un taller de cuina és, sens dubte, quin tipus de taller vols organitzar.

Respondre a aquesta primera pregunta és un pas indispensable per dissenyar l’experiència culinària. Podríem destacar dos tipus de tallers en funció de el públic a què va dirigit, un professional i un altre aficionat.

Taller de cuina per a professionals.

Si estàs pensant en fer un taller de cuina per a professionals és més que probable que ja estiguis familiaritzat amb aquest tipus de formats, si no com a professor, com a alumne.

Distingiríem dos tipus de taller en funció de la seva organització i dinàmica.

L’opció classe magistral:

Una classe magistral o masterclass és aquella en la qual el professor mostra, davant dels alumnes, l’elaboració de l’plat mentre aquests, com a públic, prenen notes i assisteixen expectants a les indicacions de xef. Funcionen amb un nodrit grup de participants, ja que no requereix d’una participació activa. Només cal que l’espai garanteixi una bona visibilitat de la taula de treball.

L’opció participativa:

Sens dubte és la més didàctica, ja que requereix d’una actitud activa, a l’participar en l’elaboració, i propicia una major interactivitat i diàleg. Especialment funcional amb un grup reduït de participants, ja que facilita la intervenció d’aquests i una comunicació més centrada i dinàmica.

Taller de cuina per a Aficionats:

El primer que cal tenir en compte en tallers de cuina per a aficionats és que, en la majoria dels casos, no només esperen una activitat didàctica, també lúdica i social.

A l’igual que en la versió per a professionals distingirem dos tipus de taller, en funció de l’tipus de participant.

L’opció classe magistral o masterclass:

Aquesta opció funciona millor amb un tipus de participant que, tot i ser aficionat, està molt compromès amb l’activitat i la percep sobretot com una activitat didàctica. Entre el grup d’aficionats aquest col·lectiu és el menys nombrós. Després de la preparació de cada plat es donarà l’oportunitat als participants d’una petita degustació.

L’opció participativa:

En aquesta dinàmica es conjuga la part didàctica amb un major pes de la part lúdica i social. A contra de la versió per a professionals, en aquesta ocasió es pot augmentar el nombre de participants. Per això convé crear diferents grups de treball. El nombre de grups i la quantitat de persones per grup dependrà de les capacitats de l’espai i de el nombre total de participants. L’ideal perquè tothom pugui participar d’una manera activa és que els grups no excedeixin de sis o set persones. La persona que imparteixi el taller actuarà com a guia, descarregant el pes de l’acció en els alumnes, de manera que és aconsellable que els plats a realitzar no siguin excessivament complexos ni requereixin de coneixements previs massa avançats. En aquesta ocasió l’activitat tindrà un caràcter més lúdic i informal. Per això es podran consumir begudes durant el taller. Depenent de l’tipus de plats que es cuinen es poden degustar un cop finalitzat cada plat o en un dinar o sopar final que tanqui l’activitat. Caldrà tenir en compte que les quantitats a cuinar hauran de correspondre a ració per participant. En aquesta ocasió la part de degustació passa a ser tan important com la de preparació.

Per finalitzar:

Aquestes dinàmiques de taller són bàsiques. Es poden variar i modificar en funció dels teus gustos o de les preferències dels participants. Per exemple, hi ha tallers en els quals els alumnes es porten a carmanyoles els plats elaborats per menjar-los a casa. O es poden alternar dinàmiques d’un o altre tipus per construir un taller híbrid.

Ja saps, tant si ets un cuiner professional o aficionat, no dubtis en compartir els teus coneixements amb els altres. Esperem que aquesta petita guia t’ajudi a fer el pas.

JMBM