Propòsits d’any nou: Emprendre o no emprendre.

By 30 December, 2020 Blog

Emprender en 2021

Per fi acaba aquest annus horribilis que a tots ens ha agafat per sorpresa.

I tot i que encara estem immersos en aquesta dura pandèmia que tot ha trastocat, comencem l’any amb esperança i albirant el final del llarg túnel. És moment de propòsits, de començar projectes. És moment de marcar-nos noves metes que ens donen impuls i motivació en el nou cicle que comença just després de sonar les dotze campanades i gairebé ennuegar amb el tradicional raïm.

I aquí comença el dilema, emprendre o no emprendre, aquesta és la qüestió.

Hi ha projectes la qual consecució és el resultat natural d’una evolució. Un pas més en un camí ja emprès, el següent esglaó resultat de la inèrcia d’un moviment anterior. Sens dubte són els més fàcils de decidir i de dur a terme, sense que això reste dificultat, implícita en qualsevol nova iniciativa.

I estan aquests projectes que suposen un trencament, un punt d’inflexió en la nostra vida professional i per tant personal. Eixir del camí i explorar nous camins mai resulta fàcil. Són moments de gran incertesa i en la majoria dels casos d’alt risc. Moltes vegades no solament has de lluitar contra les teues propis pors, també contra les del teu entorn i la seua incomprensió davant d’una decisió que trenca els seus esquemes.

Un projecte, diguem rupturista, implica la majoria de les vegades explorar nous territoris que encara que ens resulten familiars per haver-los observat en la distància, són nous i s’escapen a la nostra experiència anterior. Aquesta és la major dificultat, la primera a la qual ens anem a enfrontar. Contactar amb persones que ja tinguen projectes similars ens pot ajudar, aprendre de la seua experiència i intentar no reproduir els seus errors, anticipant-nos als problemes perquè no ens agafen desprevinguts.

Per això no cal precipitar-se.

Cal agafar-se un temps per a demanar la màxima informació possible i preparar bé el nostre projecte. Els imprevistos són inevitables, els errors també. Del que es tracta és que siguen els mínims possibles i de disposar d’informació que ens puga ajudar a resoldre’ls. Però també hem d’acceptar que com en tot procés iniciàtic, anirem aprenent sobre la marxa.

La tecnologia, la nostra aliada.

Un avantatge amb què comptem al emprendre el nostre projecte és sens dubte la digitalització. Avui disposem d’eines digitals que ens faciliten la feina i disminueixen els nostres costos. Des de la possibilitat de comercialitzar productes a través de plataformes digitals, fins a facilitar la comunicació amb els nostres clients actuals i futurs, passant pel teletreball. Estem immersos en un procés de canvi que comporta alguns perills, però grans avantatges. Aprofitem aquestes eines. No transitem camins que s’endevinen caducs. No tinguem por al digital. Assessorem-nos, en la majoria dels casos el cost és menor i ens pot ajudar a arrencar la nostra iniciativa.

Nous models de serveis.

Nous models de serveis també poden ser-nos de gran ajuda i ens pot permetre controlar la nostra inversió inicial. Les empreses de repartiment a domicili o delivery poden ajudar-nos a comercialitzar els nostres productes. Iniciatives com Correos Market que uneixen l’e-commerce amb la distribució poden ser molt interessants.

O les possibilitats que ofereix la cada vegada més prolífica economia d’accés. La qual cosa ens permet disposar d’instal·lacions per fraccions de temps i adaptar les nostres despeses als nostres ingressos en funció de la demanda. Els coworking ja són àmpliament coneguts. Les cuines cegues o ghost kitchen comencen a despuntar, però en el futur recent veurem sorgir i proliferar iniciatives similars en altres àmbits que estendran els serveis a nous sectors.

En definitiva …

Encara que a priori puga semblar que no és el millor moment per llançar-nos a un nou projecte cal entreveure les oportunitats que se’ns presenten i les opcions que tenim. Utilitza totes les eines disponibles al nostre abast, assessorar-nos i connectar amb experiències similars. No tenir por, però ser conscients dels riscos i tocar de peus en terra però el cap als núvols, sabedors de les dificultats i de l’esforç que ens espera i intentar que el factor sort, imprescindible en tot emprenedoria, supose el menor pes possible en la nostra equació.

JMBM